In de Telecommunicatiewet staat dat maritieme radiozendapparatuur moet worden bediend door of onder verantwoordelijkheid van een certificaathouder. Het certificaat moet bij controle getoond kunnen worden. Welke vergunning(en) u nodig heeft, is afhankelijk van de maritieme radiozendapparatuur die u wilt gebruiken.
Sinds 1 december 1991* bestaan er drie soorten bedieningscertificaten:
De certificaten afgegeven vóór 1 december 1991 zijn nog wel van kracht.
Op een schip, voorzien van een marifoon, moet tenminste één persoon aan boord zijn die in het bezit is van zo'n bedieningscertificaat. De overige opvarenden mogen onder toezicht en de verantwoordelijkheid van de bezitter van het certificaat de marifoon bedienen. Het bezit van dit basiscertificaat is voor het overgrote deel van de watersporters voldoende.
U heeft (tenminste) het basiscertificaat Marifonie nodig voor de bediening van binnenvaartmarifoons. De kandidaten voor het basiscertificaat Marifonie worden getoetst op hun theoretische kennis van de radiovoorschriften, zoals de nood- en aanroepprocedures, het gebruik van de marifoonkanalen en de technische eisen waaraan de marifooninstallatie moet voldoen.
Kosten examen
Het examengeld wordt jaarlijks door het Ministerie van Economische Zaken, Agentschap Telecom vastgesteld en bedraagt op dit moment: Basiscertificaat Marifonie € 55,-
Inschrijven voor het examen
Inschrijven Marifonie examen via de website van VAMEX. Klik hier>>
GMDSS module
Voor combi-en zeevaartmarifoons en maritieme satellietinstallaties, EPIRB's en SART's is het Beperkt certificaat maritieme Radiocommunicatie (Marcom-B) vereist. Houders van een marifooncertificaat of een basiscertificaat marifonie kunnen middels een module GMDSS-B examen in het bezit komen van het Marcom-B certificaat.
Het beperkt certificaat maritieme radiocommunicatie (Marcom-B)
U heeft (tenminste) het beperkt certificaat maritieme radiocommunicatie (Marcom-B) nodig voor de bediening van combi- en zeevaartmarifoons (met en zonder DSC). U heef het Marcom-B-certificaat ook nodig wanneer u een EPIRB, SART of Inmarsat-terminal aan boord heeft.
De examenstof bestaat uit de stof voor het basiscertificaat Marifonie en een extra module over GMDSS. Wanneer u al beschikt over het basiscertificaat Marifonie dan hoeft u alleen met goed gevolg examen te doen voor de module over GMDSS om in bezit te komen van een Marcom-B-certificaat.
Het algemeen certificaat maritieme radiocommunicatie (Marcom-A)
U heeft het algemeen certificaat maritieme radiocommunicatie (Marcom-A) nodig voor de bediening van MF/HF telefonie-apparatuur (met DSC). Het examen voor Marcom-A bestaat uit vier onderdelen. Voor drie onderdelen geldt een theoretisch examen terwijl het vierde onderdeel uitsluitend praktijkaspecten behandelt.