Hieronder staan een aantal vragen die we regelmatig krijgen. Als de onderstaande antwoorden voor u onvoldoende informatie opleveren kunt u uiteraard gewoon contact met ons opnemen:
Is vaarinstructie in de praktijk onderdeel van het officiële vaarbewijs (1 en 2)?
Nee, de officiële Vaarbewijzen 1 en 2 bestaan uitsluitend uit theoretische onderdelen zoals onder andere de (voorrang)regels op het water, techniek aan boord van een boot, basis meteorologie bij Vaarbewijs 1. Voor klein vaarbewijs 1 komt hier onder andere navigatie en het varen op getijden water bij. Het vaarbewijs kan dus worden behaald zonder ooit echt te hebben gevaren. Big Easy adviseert het theoretische vaarbewijs altijd te combineren met een vaarcursus in de praktijk. De CWO vaarcursus is hiervoor uitermate geschikt.
Is een CWO praktijk vaarcursus en vaardiploma verplicht in Nederland?
Nee, voor het varen op plezierjachten is in Nederland geen praktijkdiploma verplicht. Op boten die waarvoor het vaarbewijs verplicht is (snel varend of met een lengte van meer dan 15 meter) volstaat het theorie-examen. Voor de beginnende watersporter die veilig en ontspannen het water op wil is een praktische vaarcursus echter dringend aan te bevelen. Big Easy biedt diverse mogelijkheden waarmee aan de persoonlijke wensen en behoeften tegemoet wordt gekomen.
Neemt Big Easy ook het theoretische Vaarbewijs examen (1 en 2) af?
Nee, VAMEX is door de overheid aangewezen als de centrale partij die Vaarbewijs examens mag afnemen. Dit gebeurt op een aantal locaties in Nederland. Inschrijven kan via het internet.
Moet ik zelf in eigen tijd nog studeren als ik de ‘Spoedcursus’ Vaarbewijs 1 volg?
Ja, Tijdens de spoedcursus worden vooral de onderwerpen besproken waarvoor uitleg nodig is. Een deel van de theorie bestaat uit feitenkennis. Mondelinge uitleg door een instructeur heeft hier weinig toegevoegde waarde. Tijdens het examen worden uiteraard wel vragen gesteld over dit deel van de Vaarbewijs theorie. De cursist zal dus zeker ook thuis nog moeten studeren. Dit geldt overigens ook bij cursussen waarbij dit deel van de stof wel tijdens de les wordt besproken.
Sta ik zelf aan het roer bij een praktijk vaarcursus?
A: Ja, Het grootste deel van de vaarcursus staat de cursist zelf achter het roer. De vaarinstructie bestaat voor 90% uit varen in de praktijk. De overige tijd wordt besteed aan de theoretische uitleg van de oefeningen die vervolgens in de praktijk worden gedaan. Als de cursist inschrijft met meerdere personen wordt de vaartijd verdeeld over de cursisten. Mensen die niet achter het roer staan kunnen echter andere onderdelen van het motorboot varen oefenen zoals het omgaan met lijnen en navigeren. Cursisten leren echter ook veel van het observeren van de medecursist die op dat moment aan het roer van de boot staat. Tijdens het varen worden de voorrangsregels, borden en andere belangrijke zaken die we onderweg tegenkomen op een interactieve wijze besproken.
Wat kan de ontvanger van de Vaarles cadeaubon verwachten?
De ontvanger van de vaarles kadobon krijgt een korte basisinstructie over de besturing van een motorjacht en hierna staat hij/of zij aan het roer onder begeleiding van een ervaren instructeur en kan zelf ervaren het werkt. Afhankelijk van de wensen kan de vaarles een meer of minder serieus karakter hebben. De deelnemer kan zelf kiezen of geoefend wordt met diverse manoeuvres (aanleggen, wegvaren e.d.) of dat de nadruk ligt op een rustige tocht over de Maasplassen. Wat de voorkeur ook is: plezier en ontspanning zijn het belangrijkst. De ontvanger van de vaarles geschenkbon is verzekerd van een ervaring die niet snel vergeten zal worden!
Hoe kan de ontvanger van de Vaarles kadobon een afspraak maken voor de vaarinstructie?
Afspraken voor de vaarles worden in onderling overleg gemaakt. De ontvanger kan ons een mail sturen met een of (bij voorkeur) meerdere data en tijdstippen. Wij zullen dan kijken wanneer het past in de agenda en een afspraak maken.